Pitanje na koje smo i sami dugo tražili odgovor.

Na samom početku da kažemo ponešto o samoj firmi koja proizvodi PVC profile “Salamander”. “Salamander Industrie Produkte” renomirana Njemačka koorporacija koja je poznavaocima  kvalitetne obuće poznata kao brend za vrhunske cipele.

Salamander je zapravo podjela industrijskih proizvoda tvrtke ( www.sip.de ), skraćeno- “SIP”. Još jedno područje specijalizacije tvrtke su profili za prozorske sustave: “SIP” je inovativni sistem usluga za visoku kvalitetu prozorskih profila iz sustava “Salamander brand” i  “bluEvolution Bruegmann”.

Salamander prozor  je dizajniran po najvišim standardima toplinske izolacije i sigurnosnih  zahtjeva, ali i takvog oblika da zadovolji i najveće ukuse kupca te da se uklopi u cjelokupni izgled zgrade. Jednostavan za korištenje i lak za održavanje zbog glatke površine u čije pore teže ulazi prljavština. Čišćenje nalikuje na čišćenje staklenih površina. Proizvodi pružaju zaštitu od buke i gubitka energije, otporni su na klimatske promjene i dobro podnose zub-vremena što ih čini jako privlačnim za investitore. Atraktivni 3D prozori od profila 76 mm dubine ne samo da su vizualno vrhunac  dizajna, nego su prostor za jedan od najvažnijih čimbenika ljudskog blagostanja, put do prirodne dnevne svjetlosti. Možda zvuči pretjerano ali pogled na vanjski svijet kroz snježno bijeli, elipsasto zaobljeni Salamanderov prozor izgleda ljepši i zanimljiviji. Znamo da je to samo privid ali svejedno se u životu često pitamo što je istina.

Salamander za razliku od drugih PVC profila ima snježno bjelu boju i glađu površinu što ga čini otpornim na vremenske uvjete. Da to pokrijepimo malom usporedbom. Kada prepolovite pilom komad suhog drveta jedan dio ostavite netaknut, a drugi brusite i polirate dok ne postane gladak . Što primjećujemo? Netaknuti dio prilikom uranjanja u vodu brzo upija vodu te samim time i brže trune. Dio drveta koji smo obradili poliranjem dali smo mu otpornost na vodu na način da smo površinu zaštitili poliranjem kao da je lakirana te voda niz drvo klizi. Drvo više nema toliku mogućnost upijanja jer mu je površina zaglađena. Isto zapažanje možemo uočiti prilikom pranja Salamanderove stolarije. Površina je nakon pranja kao nova te sporije stari. To je utrka sa vremenom koju smo dobili.
Kao što u strojarstvu imamo osobine po kojima se odlikuju različiti materijali tako i kod stolarije imamo osobine koje označavaju njezinu kvalitetu.

TERMIČKI KOEFICIJENT ŠIRENJA

O čemu se radi? Svi materijali u prirodi se šire pod utijecajem promjene temperature. Time što je to širenje manje proporcionalno dužini i razlici temperature kažemo da je materijal stabilniji odnosno drugim riječima (u građevini) kvalitetniji. Salamander ima iznimno dobar koeficijent širenja. Za bijelu boju koeficijent širenja je 3 promila od ekstremno niskih do ekstremno visokih temperatura. Za profile u tamnijim dekorima dostiže i do 9 promila te je potrebno obratiti pažnju na područje montaže te smjer kretanja sunca radi povećane apsorbirane topline. Ako je potrebno treba izbjegavati prevelike gabarite. Ova termička diletacija je kritična u uvjetima ekstremnih razlika u temperaturi vanjske i unutrašnje površine. Ako uzmemo da je jedna strana više zagrijana ona se širi dok se suprotna  podhlađena strana skuplja što dovodi do radijalnog opterećenja odnosno, nazovimo ga, ispupčenja na stolariji. Posljedica ispupčenja je loše brtvljenje na stolariji te loša izolacija. Danas na tržištu stolarije često nailazimo na proizvode izrađene od različitih termičkih osobina koje se ne mogu vezati u jednu cjelinu, a da ista ostane postojana sa promjenama temperature i vlage.

TERMIČKI KOEFICIJENT IZOLACIJE

Često se u društvu srećemo sa pojmom komora i broja komora da se pri tome vješto izbjegne pitanje izolacije samog profila odnosno osnovnog razloga zbog čega stavljamo stolariju na objekt. Očito u našem okruženju vješto prolaze manipulatori koji umjesto da prikažu stvarno stanje stolarije i njezine izolacije koriste polu istinita izlaganja, a znamo da je polu istina opasnija od laži. Postoje pravila koja propisuju razmak između komora tako da od izolatora ne napravimo termički vodič. Uloga komora je da uspore prolaz topline i poželjno bi bilo da komore budu što šire (do jednog centimetra). Ukupna širina profila je korisnija od pretjeranog broja komora na istu širinu. RAL propisuje i debljinu stijenke profila (ne ispod 2,5 mm). Da to pokrijepimo i jednom usporedbom. Što bi se desilo da u automobil Golf II umjesto dva prednja sjedala ugradimo 4 manja? Sigurno ne bi napravili autobus iako ne vjerujem da bi aj automobil uspjeli prodati pod autobus. Nažalost to se dešava u stolariji. Salamander ima koeficijent izolacije Uf = 1,3 W/m²K Uf = 1,3 W / m² K . Ovakvom koeficijentu  odgovara lov-e staklo. Iza termičkog koeficijenta krije se još jedna zamka. Naime radi se o tome da se koeficijent daje za ukupni prozor, a ne za pojedinačni profil. Takvom ocjenom izolacije pokušava se prikriti loša izolacija profila koja se sumira sa najskupljim staklom. To je kao da osoba sa 150 kg lažući samog sebe kaže da sa jednim osnovcem ima po 100 kg.

ČVRSTOĆA MATERIJALA

Kod PVC stolarije je bitna tvrdoća materijala. Tvrdoćom se postiže da prozor bude stabilna cjelina. Većina poznatih Europskih proizvođača ima tvrdu plastiku za proizvodnju prozora. Tvrdoća plastike opada povećanjem temperature a smanjuje se elastičnost padom temperature. Proizvod je kvalitetniji što je tvrdoća i elastičnost postojanija u što većem obimu. Salamander je u samom vrhu skale tvrdoće i izdrživosti na promjene.

STARENJE STOLARIJE

Često se susrećemo sa izrazom „novo je novo“.  Barem je ta činjenica svima jasna i o tome ne treba raspravljati. Nažalost svakodnevno smo svjedoci potrošačkog društva gdje ja sve češće novo gore od staroga. Pa se pitamo kako je to moguće. Još jednom nažalost to nas prati i u stolariji. Mnogi su kupci razočarani sa novom stolarijom jer kod nas ne vrijedi ona poslovica “koliko para toliko muzike” jer kada bi bilo tako bar ne bi bili razočarani. Živimo u društvu u kojem nema precizno zadatih pravila. Garancija na stolariju kao što propisuje zakon je 5 god. Pet godina nije malo ali prozor nije perilica da ga mijenjamo svakih pet godina . Ovu rupu u zakonu su iskoristili mnogi pa danas imamo stolariju koja ne može izdržati puno više od 5 god. Pitamo se što je sa onima koji su uzeli kredit na 30 god. Što je to što uvelike umanjuje vijek trajanja stolarije. U prvom redu uvučena brtva koja po svom sastavu nije guma već hibridna meka plastika, a znamo da se osobine plastike i gume razlikuju. Sa ovakvom tehnologijom ubrzala se proizvodnja prozora i izbjegao ljudski faktor kao rad, što je pojeftinilo proizvodnju te znatno smanjilo dugovječnost prozora i samo brtvljenje. Još gora stvar od toga je što se takva stolarija ne može popravljati u smislu da se promjeni nova guma jer se postojeća ne može izvaditi van. Salamander tradicionalno čuva stari sistem brtvljenja sa dvije gume  koja prozor čini fleksibilnim, a trodijelno brtvljenje daje maksimalni učinak kod udara jakih vjetrova. S tim da smatramo potrebnim naglasiti da se ta guma može promijeniti nakon 20 god. jer je Salamanderov vijek duži od čovjekova. Druga stvar koja utječe na starenje stolarije je njezina struktura. Na tržištu nerijetko srećemo profile koji su dobiveni reciklažom, a ima i onih koji su dobiveni nekontroliranom  reciklažom , što znači da struktura materijala nije čista. Takvi materijali brzo promjene boju u doticaju sa atmosferskim utjecajima i djeluju jako staro i istrošeno. Drugi pak koriste brze ekstrudere za proizvodnju pa površina djeluje hrapavo ali je proizvodnja brža i jeftinija. Salamander ima iznimno visok sjaj i prekrasno bijelu boju. Salamander je naoprosto labud među ostalima.

NAŠE ZAPAŽANJE

Kada se nađete u nedoumici što da izaberete naš je savjet da pronađete prijatelja koji ima preko 20 god. stolariju na svojoj kući. Ako kaže da je zadovoljan stolarijom kupite i vi istu. Mi se iskreno nadamo da ćete između ostalih pronaći Sanamander i nekom srećom postanete naš novi zadovoljni kupac. Jer mi smo također jednom birali i srećom izabrali samo ono najbolje .

Categories: OptimusLupus